Επειδή η ανεξάρτητη αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη να ελέγξει τους παρόχους τηλεπικοινωνιών για τις υποκλοπές της ΕΥΠ
Πανικό στο σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει η στάση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών η οποία προσπαθεί να ρίξει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Εδώ και μέρες στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια «πραξικοπήματος» για καρατόμηση του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής Χρήστου Ράμμου, ενώ στο «παιχνίδι» ετοιμάζονται να μπουν και συγκεκριμένα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση θα προσπαθήσουν με στημένα δημοσιεύματα να πλήξουν μέλη της ΑΔΑΕ έτσι ώστε να υπάρξει αλλαγή συσχετισμών και να «εξαφανιστεί» η πλειοψηφία που ως στόχο έχει να ρίξει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Παράλληλα, στο στόχαστρο θα βάλουν και τον Χρήστο Ράμμο, καθώς θα εξαπολύσουν προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.
Όλα αυτά επειδή η ανεξάρτητη αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη να ελέγξει τους παρόχους τηλεπικοινωνιών για τις υποκλοπές της ΕΥΠ, παρά τις «τρικλοποδιές» που βάζουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.
Όπως κατήγγειλε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρός της είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης, επειδή ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη συνείδησή τους.
Ωστόσο, κάθε παρέμβαση στις αποκλειστικές της αρμοδιότητες, σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος, ακόμη και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι αντισυνταγματική.
Ακριβώς επειδή πρόκειται για άσκηση διοικητικής αρμοδιότητας και το Σύνταγμά μας καθιερώνει με τα άρθρα 94 παρ. 1 και 95 παρ. 1 αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου της Επικρατείας και των διοικητικών δικαστηρίων για τις διοικητικές υποθέσεις, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και γενικά τα πολιτικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία επί των Ανεξάρτητων Αρχών. Μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας ασκεί δικαστικό έλεγχο επ’ αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη εβδομάδα είχαν δει το φως πληροφορίες για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανατρέψει τον Χρήστο Ράμμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μαξίμου εξετάζουν:
- μείωση της θητείας του προέδρου της ΑΔΑΕ σε 4 χρόνια έναντι των έξι σήμερα
- εξαναγκασμό σε παραίτηση «με απειλές και με διώξεις»
- συνένωση της ΑΔΑΕ με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε νέα Αρχή με νέο πρόεδρο «απόλυτου εμπιστοσύνης», ώστε να εκδιωχθεί και ο Κώστας Μενουδάκος από την δεύτερη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Γεγονός που θα αποτελεί και αυτό «πραξικόπημα».
Αίσθηση προκάλεσε και η πρωτοφανή κίνηση στενότατου συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη που έστειλε μήνυμα SMS σε Vodafone και Wind ζητώντας να μην βοηθήσουν τις έρευνες της ΑΔΑΕ σχετικά με την παρακολούθηση του Κωνσταντίνου Φλώρου από την ΕΥΠ. Μία κίνηση όχι μόνο απελπισίας αλλά και ομολογία ενοχής για την παρακολούθηση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.